Associació

D'ollers de Pòrtol

Des de final del segle XVII es te constància de l'existència d'olleries a Pòrtol. A les èpoques de màxima expansió, final del segle XIX i principi del segle XX , contam amb més de vint olleries instal·lades al poble. Una de les branques familiars es traslladà a sa Cabaneta, el poble veïnat creant una gerreria-siurelleria aprofitant l'argila blanca del Pou des Coll. Als anys 60 amb l'aparició de materials moderns i canvi dels costums socials, comencen a decaure el nombre d'olleries, fins al dia d'avui que contam amb nou obradors de fang en actiu a Pòrtol i dos a sa Cabaneta.
La terra vermella, que es troba Ses Coves de Can Guidet, segurament va propiciar l'establiment dels ollers en aquest indret. Terra molt apropiada per fer olles, greixoneres i altres estris per posar al foc i cuinar aliments; la qual cosa ha fet de Pòrtol l'únic poble de Mallorca on es fabriquen aquests tipus de ceràmica i estris de fang destinats a la cuina . Actualment a més d'olleries també i trobam gerreries, siurelleries i artistes que treballen la ceràmica contemporània.
L'any 2006 es va fundar la "Associació d'ollers de Pòrtol" amb l'objectiu de compartir idees i forces conjuntes encaminades a la preservació de l'ofici. L'associació participa activament a l'organització de les festes de la Santíssima Trinitat, patrona dels ollers, així com a la Fira del Fang una de les fires més importants de Mallorca dedicada exclusivament a la ceràmica.